100% HEALTHCARE DESIGN FOR OVER 25 YEARS

Creating exceptional patient and family centered healthcare environments.

News
 

Mercy Medical Center Opens The Sister Caritas Cancer Center
Mercy Medical Center Opens The Sister Ca


Springfield, MA - Mercy Medical Center recently opened the state-of-the-art Sister Caritas Cancer Center which consolidated outpatient cancer care programs into one collaborative space. MorrisSwitzer~Environments for Health designed the $15M, 26,000SF renovation and expansion which improves the patient experience by increasing privacy and creating a calm, nurturing environment.  The new Medical Oncology Treatment space includes 32 spacious infusion bays and 2 private infusion rooms featuring personal televisions and accommodations for supporting family members or friends. The Medical Oncology Clinic provides 12 calming exam rooms designed with a natural palette of colors, and support space for physician-led collaborative treatment teams which aim to address the physical, emotional, social, and spiritual needs of patients.

Featured
Projects

University of Vermont Medical Center
University of Vermont Medical Center


In response to growing demands, University of Vermont Medical Center formerly Fletcher Allen, will undergo an inpatient bed replacement. The new design includes up to 4 inpatient floors and 128 private rooms.

Each private patient room is being designed with a medical/surgical telemetry bed and enhanced monitoring capability. These technologically sophisticated rooms will cut down on patient transfers, assist with infection control, and vastly improve the patient experience by increasing privacy and reducing noise. Patient rooms will also include space for supporting family members as well as ample natural light.

MorrisSwitzer has a 25 year relationship with University of Vermont Medical Center and has worked in nearly every department of the hospital.

Research &
Publications

HAIO Patient Room Challenge
HAIO Patient Room Challenge


The Healthcare Associated Infections Organization (HAIO) was started in Boston to bring together hospitals and designers with the common interest of exploring how design, materials, and operations can impact hospital acquired infections in the inpatient setting. MorrisSwitzer is an active member of the group and recently participated in the HAIO Patient Room Challenge.

The Challenge asked design firms to propose novel ideas to increase infection control in patient rooms. MorrisSwitzer's proposed Bio-Inspired Patient Room centered upon 3 concepts:

  • Establish distinct clean and semi-clean environments: The patient bathroom and wet components are removed from the immediate patient care environment to foster a clean zone area around the patient. Housekeeping will be able to access the patient bathroom without disturbing the clean patient environment. Ease of patient access to the bathroom is maintained via hands-free operation of all doors.
  • Create a Care Cocoon for the patient which completely envelopes them with patient-care technology.
  • Utilize surfaces and curved or coved material intersections that do not allow for the collection and advancement of bacteria. Anti-microbial surfaces would be specified throughout. In addition, flush mount technology, lighting, glazing, entertainments, and storage would be utilized to avoid small corners that would inhibit cleaning.

Hospital based staff from Brigham and Women's Hospital as well as Mass General Hospital reviewed the proposed designs and will incorporate the top ideas into a prototype room at one of the participating hospitals.

On the Boards
 

Lincoln County Healthcare
Lincoln County Healthcare


To support Lincoln County Healthcare's desire to create a patient-centered medical home, MorrisSwitzer has designed a primary and specialty care facility using the modular, “Dartmouth Model” modified for a smaller footprint  and rural setting. This new $10M, 35,000SF facility offers group education spaces, Behavioral Health, labs, X-ray, Primary Care, Orthopedics, OB/GYN, and specialty care. The building is sited to take advantage of river views and connects to campus walking trails. Large windows bring natural light into the waiting and exam spaces, while connecting patients and staff to the beautiful surroundings.